fbpx

Що краще: прямий цифровий друк на футболках чи шовкотрафарет?

Шовкографія та прямий цифровий друк на тканині − це два дуже різних методи друку на футболках. Спробуємо зрозуміти різницю між кожним з них, плюси та мінуси та вирішити, який з них більше підходить для вас.

Шовкотрафаретний друк, назва технології говорить сама за себе, це друк за допомогою трафаретів. Приголомшливо, що цій технології уже більше двох тисяч років! Зображення спочатку розбивається на окремі шари, один колір на кожному шарі. Кожен з цих шарів потім переноситься на трафарет, а далі через трафарети по черзі наноситься один за одним на тканину чи готову футболку. Після цього нанесене зображення закріплюється високою температурою. Існує багато різних видів чорнил, які використовуються для трафаретного друку, але це вже тема для іншої статті.
шовкотрафарет фото
Прямий цифровий друк теж говорить сам за себе: зображення, на відміну від шовкотрафарету, друкується прямо на виріб без усіляких проміжних форм.
Тільки уявіть, величенний струменевий принтер з футболкою всередині, в якому прямо на виріб усі кольори друкуються водночас.
прямий цифровий друк
Так який же з цих способів краще? Можна точно сказати, що кожен варіант по-своєму гарний.

Шовкотрафаретний друк на футболках відрізняється високою зносостійкістю, можливістю використовувати види фарб з різними ефектами: фольга, технологія травлення, об’ємне зображення тощо. Зате має обмеження до дюжини кольорів. Застосовується в основному для більших тиражів через нижчі ціни, зате при маленьких обсягах стає дуже дорогою через коштовність виробництва друкованих форм.
трафаретний друк
Прямий цифровий друк на футболках не обмежується кількістю кольорів, і це великий плюс. На маленьких чи одиничних тиражах цифровий друк дешевше та дозволяє за декілька хвилин зробити принт прямо на тканину чи футболку. Багатокольоровий друк чи друк фотографій не будуть проблемою.
принт на футболку
Отже, якщо вам необхідно надрукувати великий тираж футболок чи іншого одягу, при цьому зображення обмежується шістьома кольорами, то розумніше обрати шовкотрафаретний друк через економію грошей. Якщо вам потрібно надрукувати одну, декілька чи невеликий тираж футболок, зображення має багато кольорів чи це фотографія, замовлення термінове, а бюджет обмежений, то безсумнівно краще обрати прямий цифровий друк на тканині.