fbpx

Технологія термопереносу на тканину

Сьогодні ми вирішили поділиться з вами роздумами на тему того, яка зносостійкість принта при різних типах нанесення.

Варто нагадати, які бувають типи нанесень:

  • Прямий цифровий друк
  • Шовкографія
  • Термотрансфер
  • Сублімація
  • Вишивка
  • Шеврон
  • Термоперенос на тканину
  • Сольвентний друк на плівці

 

Singleprint пропонує всі види нанесення крім сольвентного друку, через погану стійкості даного способу нанесення. Щоб дізнатися про ціни та деталі ви можете зв’язатися з одним з наших менеджерів, контакти тут.

Кожен з видів нанесень має свої спецефекти і особливості.

види нанесення на тканини: цифровий, шовкографія, термотрансфер, сублімація, вишивка, шеврон

Відразу скажемо, що зносостійкість це поняття відносне, для когось невелика потертість або вицвітання фарб – це плюс, а для когось неприйнятно. Тобто найчастіше питання зносостійкості переходить в область суб’єктивної думки.

Поряд з цим важливо також враховувати і те, що не існує ідеального способу нанесення принтів. Кожен із способів нанесення має свої переваги і недоліки. Тому є сенс розглядати конкретний вид нанесення в контексті завдань які стоять перед замовником. Тому перед пропозицією ціни ми просимо показати макет і задаємо вам уточнюючі питання.

Сьогодні мова піде про термоплівку (термоперенос на футболках та термоперенос на тканинах). Тема ця дуже ємна, велика і цікава.

На відміну від інших видів друку, технологія термопереносу на тканину відрізняється тим, що тут немає обмежень ні за типом тканини, ні по її складу, ні за кольором. Підійде бавовна, синтетика і суміш цих тканин в будь-якому поєднанні, технологія термоперносу це дозволяє. Ну хіба що з шовком, але з ним все мають проблеми) Звичайно, є у термоплівки для друку на футболках і мінуси. Наприклад, не можна надрукувати фотографію, технологія термопереносу (флок) на тканину цього не дозволяє. Але в перенесенні простих написів і малюнків по простоті і дешевизні немає рівних технології друку на тканині методом термопереноса плівки!

технологія термопереносу на тканину під термопресом

Що таке плівка? Вона ж флекс-плівка (flex), плівка для термоаплікації, термоналіпок і т.д. Це ПВХ або поліуретанова плівка з нанесеним на неї термоклеєм. У звичайних умовах клей має тверду структуру, не забруднює руки або одяг і взагалі не відчувається. Але варто помістити таку плівку в термопресс, розігрітий до 150 – 160 °С і клей розплавляється і намертво приклеює плівку до текстилю або іншій поверхні.

Схематичне зображення 3 елементів плівки:

схема технології термопереносу на тканину

Як бачите, лицьова сторона термоплівки до пори до часу захована від будь-яких зовнішніх впливів і оголюється тільки після перенесення. Незначні подряпини по клейовому шару в процесі зберігання не позначаться негативно на якості подальшого зображення.

Виробників термоплівок дуже багато. Ми використовуємо тільки якісний і перевірений матеріал, в основному – Siser (Італія).

Отже, всі термотрансферні плівки розрізняються за кількома показниками, якомога ширше охопимо цю тему.

  1. Склад плівок.

– ПВХ (полівінілхлорид) – по суті гума. Внаслідок чого товсті і досить грубі на дотик плівки. Ідеальне рішення для використання на грубих тканинах, наприклад, для маркування робочого одягу.

– Поліуретан – більш складні у виробництві термоплівки і, як правило, дорожчі. Але переплатите ви не дарма. Поліуретанові плівки тонші, еластичні. Спектр їх застосування дуже широкий.

  1. Товщина термоплівок.

Дуже серйозний показник, на який варто звернути свою увагу. Ви повинні розуміти, що плівка – це наліпка. І товщина цієї наліпки має велике значення. Деякі види плівки призначені для більш щільних тканин, а деякі для більш тонких.

  1. Наявність клею на підкладці.

Подивіться на фото до цієї статті. Ви бачите край термоплівки відклеєними від підкладки. Так ось сама підкладка з боку плівки може мати клейовий шар. Цей клей липне до рук і іншим поверхням вже при кімнатній температурі (але не забруднює їх). Для чого потрібен клейовий шар?

По-перше, для надійного утримування самої плівки на підкладці. Якщо ваш термотрансфер містить багато тонких, дрібних деталей, то при різанні в плотері клейовий шар на підкладці допоможе вам надійно втримати їх на своєму місці.

По-друге, клейовий шар допомагає утримувати трансфер на футболці навіть у вертикальному положенні, коли потрібно оцінити – рівно або криво ви розташували його на футболці перед тим, як приварити намертво. До речі, не переживайте – клей не забруднить ваших виробів, не дивлячись на прямий контакт з ними.

Є такий вид плівки, як SOFT, який не має клейового шару на підкладці. А як же утримується плівка без клею – запитаєте ви? За допомогою статичного заряду. І утримує статика не погано. Але при наявність елементів малюнка менше 5 мм про таку плівку краще забути.

  1. Кількість кольорів плівки.

У нас в наявності є різноманітний вибір кольорів і ефектів на будь-який смак.

розкладка кольорів плівки для термопереносу на тканину

розкладка кольорів плівки для термопереносу на футболки

Це основні показники термотрансферних плівок, які ви повинні враховувати при виборі. А які ще термоплівки бувають?

  • Флекс – базова плівка яка використовується в 80% випадках
  • Флекс soft – плівки підвищеної еластичності, спеціально розроблені для сильно “тягучої” стрейч-тканин. Ідеально підходять для спортивного одягу. Подібна плівка не пошкоджується при сильному розтягуванні і деформації в запалі спортивної боротьби.
  • Рефлект – світловідбиваючі плівки. Всі ви бачили світяться смуги на спецодязі співробітників ДПС і дорожніх робітників. За допомогою подібних плівок ви самі можете повторити подібне. Причому смужками справа не обмежиться, ви зможете нанести абсолютно будь-який малюнок!
  • Неон (флюорісцентним) – ця унікальна фотолюмінісцентна плівка здатна “заряджатися” в світлий час доби і світитися в темряві неоновими відтінками. Футболки із зображеннями і написами з такої плівки дуже популярні у молоді!
  • Брик – об’ємні плівки. Це серія термоплівок здатна зробити “товстий” термотрансфер, що підноситься над матеріалом.
  • Про флок хочеться сказати особливо. Це дуже цікавий матеріал. Вироби з нього виглядають солідно і багато. Пухнасті об’ємні букви здатні прикрасити собою будь-який виріб. Флок дуже популярний матеріал, тому його виробляють практично всі фірми в широкій колірній гамі. Цікавою особливістю цього матеріалу є і те, що після першого прання флок виглядає ще привабливіше – ворсинки розправляються і стають більш пухнастими.термоперенос на тканину ефект флок
  • Гліттер-плівка має блискучу, дзеркальну поверхню. У порівнянні з матовою плівкою глітерна – товща, тому на виробі напис / малюнок виглядають об’ємніший. Поверхня глітерною плівки шорстка. Використовуються для яскравих, модних і стильних виробів.

розкладка кольорів плівки для термопереносу на одязі

  • Флекс голограмма-плівка з голографічним ефектом надає неповторний вигляд одязі, плівка володіє особливою функціональністю. Дизайнерська прозора дзеркальна голографічна кольорова плівка, яка переливається на вашому виробі. Приклад фото:

спецефект термоперенос голограма

В ефекті “реального часу” можете помилуватися новинками на нашому каналі.

  • Золото / срібло – особливий спецефект коли потрібно “дорого-багато”

види спецефектів технології термоперенос на футболках

Як бачите, вибір термоплівок великий. Цінами на метод термопереноса в SINGLEPRINT або тут:

  • Флекс- 40 грн / дм;
  • Флок / золото / срібло-55 грн / дм;
  • Рефлект (світловідбиваючі) – 55 грн / дм;
  • Гліттер- 55 грн / дм;
  • Флекс soft- 55 грн / дм;
  • Брік- 65 грн / дм.
  • Флекс голограмма- 70 грн / дм.

Тепер, припустимо, нам потрібно розрахувати собівартість трансферу (друк/термоперенос на футболку) розміром 30 х 30 см. Це 9 дм. Значить даний трансфер вирізаний з плівки Флекс обійдеться мені в 9 дм х 40 грн = 360 грн.

Таким нехитрим способом ви легко і, головне, швидко розрахуєте собівартість будь-якого трансферу і встановіть роздрібні ціни на свої вироби.

Є ще питання? – Дзвоніть, а краще приходьте в гості в наш затишний офіс на Подолі. Краще один раз побачити ніж кілька разів прочитати.