fbpx

Як довго тримається принт на футболці?

Як довго тримається принт на футболці? Для багатьох людей одяг став не лише предметом практичного застосування, а і способом самовираження. Тому все частіше люди хочуть виділитися за допомогою яскравих і оригінальних принтів на футболках, свитшотах, худи, кепках, эко-сумках і тд. Нинішні технології дозволяють нанести на одяг малюнок будь-якої складності. Але перед клієнтом відразу ж встає питання зносостійкості виробу і який спосіб нанесення на тканину краще?

Відразу варто сказати, що зносостійкість – поняття відносне, для когось легке стирання, вицвітання чорнила або вінтажний ефект – перевага, для інших це неприйнятно. Іншими словами, питання довголіття часто буває суб’єктивним. Разом з цим важливо враховувати факт, що немає ідеального способу нанесення принтів. Кожен із способів нанесення має переваги і недоліки. Тому кожен вид розглядаємо індивідуально, залежно від завдань замовника. Довговічність принта залежить від: 

  • виду і технології друку(у тому числі від устаткування, витратних матеріалів у вигляді фарб, чорнила, навичок персоналу, використання спецефектів); 
  • макету принта; 
  • якості і складу трикотажу; 
  • носка і догляд (спосіб чищення, температура, засоби для чищення і тд.)

Для початку огляд видів друку:

Шовкотрафаретний друк – один з найстаріших існуючих методів нанесення і залишається актуальним сьогодні. Поряд з цим не зупиняється і сам метод трафаретного нанесення – він вдосконалюється з розширенням пропозиції всіляких спецефектів. Принцип трафаретного методу полягає в наступному. До початку процесу зображення ділиться на кольори, кожному кольору відповідає свій трафарет. Рамки послідовно кладуть на одяг або сумки і заливають фарбою відповідного кольору. Детальніше про шовкотрафаретний друк на тканині і футболках ми описали тут.

Цифровий прямий друк – це технологія зображення на виробі за допомогою текстильного принтера. Для створення відбитка використовують спеціальні натуральні чорнила на водній основі, стійкі до прання. Чорнила екологічно чисті, тому одяг з такими принтами можна сміливо носити на голому тілі, не побоюючись алергічної реакції. Детальніше про прямий цифровий друк на тканинах і футболках читайте тут.

Термотрансферний перенос – це дуже широке поняття, яке включає декілька типів нанесення, їх загальною характеристикою є перенесення малюнка на проміжний носій, а потім під гарячим пресом на продукт. Технологія термопереносу дозволяє отримати одно- або триколірний принт на чому завгодно – футболках, світшотах, сумках, сорочках поло або вирізаних полотнах, будь-якої довжини і ширини до 50 см безперервної лінії. Детальніше про трансферний друк на тканині і футболках ми описали тут.

Сублімація – для перенесення зображення використовується сублімаційний папір, на який зображення наноситься перед друком на виробі. Потім носій розміщується на трикотажі і переноситься дизайн з паперу. Цей метод підходить для тканин з високим вмістом поліестеру, близько 65% і більше. Це кращий варіант для такого типу полотна. Даний метод дозволяє отримувати високоякісні фотографічні малюнки. Ще одна умова – основа повинна бути світлого кольору. Висока якість одержуваного трикотажу призвела до популярності сублімації.

Вишивка і шеврони – вишивка може вигідно підкреслити ті місця, на які ми хочемо привернути увагу. І навпаки, відвернути від тих місць, які нам не вигідно підкреслювати. У важкодоступних місцях на допомогу прийде шеврон або нашивка. Він робиться на шматку полотна потрібного кольору, а потім його прострочують звичайним стібком (прямим рядком) на одязі в потрібному місці. Це позбавляє від необхідності розпорювати і зшивати одяг, що при роботі з деякими типами тканин, наприклад трикотажем, може не кращим чином вплинути на зовнішній вигляд кінцевого результату.

Отже, що краще з точки зору довговічності? Часто виникає питання, що краще: шовкографія або термодрук, сублімація або прямий друк, а може все-таки вишивка? У таблиці наочно вказано рівень довговічності, в залежності від тканини, виду перенесення і кількості кольорів:

* Кількість, вказана виробником фарб, але при правильній експлуатації зносостійкість більше.

Макет принта

Якщо розглядати цифровий або сублімаційний друк, то складність малюнка не впливає на зносостійкість. Якщо робити перенос малюнка за допомогою термотрансфера або шовкотрафарету, то кількість кольорів в макеті впливає на рівень довговічності, адже кожен доданий колір це окремий шар фарби. Відповідно чим менше шарів, тим менше принт буде надаватися фізичним змінам, в результаті чого малюнок на футболці прослужить довше.

Звичайно якщо це робить професіонал то все буде якісно і довговічно, але ми рекомендуємо спрощувати макети не тільки через те, що такі макети швидше за все будуть більш довговічні, але і простота і лаконічність зараз в тренді.

Якість тканини і склад

Як відомо, кожен матеріал по-своєму сприймає чорнило – все залежить від текстури, переплетення, складу, тобто один і той же відтінок кольору, надрукований на різних тканинах, буде виглядати по-різному. Отже, якщо ви робите один і той же принт, але на різних основах, вам потрібно буде зробити різну колірну пробу для кожної з них.

Ключовим показником якості продукту є щільність і склад полотна, з якого вона зроблена. Щільність вимірюється в грамах на квадратний метр і становить від 90 до 250 грамів в залежності від типу і якості виробу. Чим вище щільність трикотажу, тим вище зносостійкість продукції. Для якісного нанесення важливі склад тканини і її якість. В основному, використовуються бавовняна, змішана і синтетична основа:

  • Бавовняні і змішані використовуються для прямого цифрового друку – змішані тканини в поєднанні 95% бавовни і 5% лайкри (еластан).
  • Синтетичні матеріали використовуються в основному для сублімації.
  • Для шовкографії підходять всі види матеріалу, включаючи синтетичні.

Ще один важливий показник – наскільки основа футболки чутлива до усадки. Чим вище якість, тим менше усадка, а значить, менше зношуються вироби. Однак майже всі матеріали схильні до різного ступеню усадки після прання.

Тому рекомендуємо заздалегідь вивчити властивості основ і подивитися зразки принтів на нашій тканині в салоні Singleprint на вул. Турівська, 4. Ми рекомендуємо друкувати на наших матеріалах, оскільки вони відібрані і перевірені роками, які ми регулярно купуємо у виробників, які дотримуються заявлених стандартів якості.

Перед тим, як вибрати наших постачальників, було проведено безліч тестів, включаючи небажані результати. Навіть на тканинах клієнтів і готовій продукції (наприклад: через ворсистість відбиток залишається нерівним або після впливу температури 160 градусів при сушці виробів під пресом) пошкоджується синтетична нитка, залишаючи червонувато-коричневі плями, в середньому вони з’являються через 3-5 днів).

“Не ворсистість” матеріалу дуже важливий елемент впливає на те, як буде виглядати ваш малюнок. Наприклад, можливо після нанесення малюнка методом шовкотрафарету ви побачите “горби” фарби. Одного разу такий ефект був, коли клієнт приніс свої вироби з високою ворсистістю, яку не відразу видно на “бланковій” футболці (без малюнка), даного ефекту з нашими заздалегідь протестованими примірниками з тим же макетом не було.

 Носка і догляд

Замовляючи одяг з принтом, ви плануєте носити його як мінімум кілька років. Однак іноді буває, що після прання вона втрачає презентабельність: принт стає невиразним, футболка розтягується або стискається. Це не означає, що продукт поганої якості. Основна причина – неправильний догляд за виробом. Основні рекомендації по догляду:

  • Важливо прати одяг в умовах, зазначених на етикетці. Якщо температура прання буде перевищена або обраний неправильний режим, він може швидко потьмяніти, а сам принт може деформуватися або потріскатися. Виробники трикотажу часто прикріплюють до сорочок невеликі шматочки тканини. Вони потрібні, щоб мати можливість прати їх і стежити за зміною стану матеріалу перед основним пранням.
  • Не перестарайтеся з миючими засобами. Навіть найякісніший відбиток може зійти з виробу, якщо концентрація миючого засобу буде перевищена.
  • Речі з малюнками не можна скручувати вручну. Це може зіпсувати їх. Найкраще дати цим речам висохнути самостійно.
  • Деякі вироби з кольоровим принтом краще вивернути, щоб уберегти малюнок від пошкоджень в барабані пральної машини.
  • Не захоплюйтеся прасуванням речей з принтом. Плівки дуже швидко плавляться, навіть під звичайною праскою. Рішення – вивернути одяг навиворіт.

Більш детально як доглядати за речами з принтом описано в нашій статті.

У підсумку, кожний друк має свої переваги і нюанси і слід вибирати відповідний вид перенесення в залежності від поставлених завдань, тиражу, бюджету і часу.

Наші менеджери з радістю допоможуть вам підібрати найбільш підходящу технологію друку, а якщо ви приїдете в наш офіс то і покажуть на прикладах: вул. Турівська 4 (Україна, м Київ, Поділ, м. Тараса Шевченка), тел. : (067) 401 86 04